Lån kommer i mange former. Det finnes utallige typer lån med forskjellige navn på markedet i dag. Mange av disse navnene er linket til utsteders merkevare, mer enn at lånet trenger et så spesifikt navn. Lån kan enkelt grupperes inn i forskjellige typer. De vanligste lånetypene er huslån, billån, forbrukslån og kredittkortlån. Huslån er en større kategori som rammer alt fra egent hus til fritidseiendom. Dette er kanskje enkle lån som vi alle har i forskjellige størrelser. Billån på den annen sider er lån med pant i forskjellige kjøretøy. Det kan være bobiler, biler, motorsykler og annet, uten at det spiller så stor rolle.

Vi hører nok mest om kredittkortlån og forbrukslån. For å kunne si noe om hvilke lån som er best er det viktig at vi vet hva som er forskjellen mellom disse to lånetypene. Kredittkortlån er lån som utstedes til en person og kan tas i bruk med et kort. Kortet er et plastkort med en liten magnetstripe. Vi har alle sett eller har et kredittkort. Når du bruker kortet trekker banken det samme beløpet fra din konto slik at du ender med å betale for akkurat det du bruker. Alle kredittkort har en grense. Det finnes noen som ikke har en grense, men de er vanskelige å få. Typiske kredittkortgrenser er 20.000, 50.000 eller 100.000 kroner. Kredittkort er rentefrie de første 30 eller 45 dagene. Dette gir deg god tid til å betale pengene tilbake til banken. Når pengene er betalt tilbake reduseres lånet ditt tilsvarende.

Det praktiske med kredittkort er at du har en fleksibel låneramme du kan trekke på når du ønsker. Denne fleksibiliteten er høy og renten på kredittkort varierer mellom 18-40%. Kredittkort er i så måte veldig dyrt.

Forbrukslån er annerledes. Du kan ikke trekke på et forbrukslån. Du setter en nedbetalingsperiode som du må betale ned i henhold til. Du kan selvfølgelig betale ned raskere, men du får ikke lov til å ta penger ut av forbrukslånet uten videre. Renten på forbrukslån er lavere fordi det er mindre fleksibilitet. Mer fleksibilitet betyr at banken har mindre stabilitet i når pengene kommer tilbake og dette koster. Mindre fleksibilitet, som forbrukslån, gir banken mer stabilitet og på denne måten får du lavere rente. Forbrukslånsrenten ligger nå på 7-20%.

Trenger du et fleksibelt lån hvor du kan hente penger og betale tilbake når det passer deg? Da er kredittkort ditt beste alternativ. Liker du lavere kostnader og større beløp er forbrukslån bedre. Du kan ta opp forbrukslån til 500.000 kroner. Forbrukslånene har også begynt å bli litt mer fleksible, som gjør at du kan søke om å øke rammen på forbrukslånet. Kredittkort har i så måte også gjort ting litt lettere da de nå tillater at du betaler regninger på nett ut av kortets konto eller overfører til deg selv, uten at du skal trenge å trekke et kredittkort i en kortautomat. Tenk igjennom hva ditt bruker krever og søk.